Kirjuta meile aadressile: estl@estl.ee

Seksuaaltervisealane ja psühholoogiline nõustamine nüüd Skype teel

PRESSITEADE
15.10.2015

Eesti Seksuaaltervise Liidu Seksuaaltervise Kliinik pakub nüüdsest seksuaaltervisealast ja psühholoogilist nõustamise teenust ka Skype teel.

Skype teel toimuv e-nõustamise teenus pakub seksuaaltervise vallas nii meditsiinilist kui ka psühholoogilist abi.
E-nõustamise teenust saab tellida naiste- ja meestearstilt ning psühholoogilt eesti ja ka vene keeles. E-nõustamisteenust pakuvad:
Meestearst –Paul Korrovits
Naistearst –  Kai Haldre
Naistearst –  Kai Part
Psühholoog –Natalja Krassilnikova
Naistearst –  Ilona Larina
Psühholoog –Kaia Kastepõld-Tõrs

E-nõustamisteenus on mõeldud eelkõige täiskasvanutele, nii naistele kui ka meestele, kellel on küsimus seksuaaltervise- või psühholoogia teemal. Kui inimesel on kindel sümptom, siis on mõistlik pöörduda arsti poole füüsiliselt kohale minnes, aga on palju teemasid, kui arsti juurde ei ole vaja, ei saa või ei taha otseselt kohale minna. Sellistel puhkudel sobib Skype teel e-nõustamisteenus. Skype teel saab nõu ja abi ka delikaatsetel teemadel nagu seksuaalsus, viljakus, soovimatu raseduse vältimine, eneseregulatsiooni küsimused jt ning seda saab soovi korral anonüümselt.

E-nõustamise teenus on lahenduseks ka neile inimestele, kellel on ajutine või püsiv liikumispuue või kes asuvad välismaal, aga soovivad nõustamist oma emakeeles. E-nõustamisteenust pakuvad oma ala spetsialistid, kelle teenus ei pruugi üle Eesti hästi kättesaadav olla. Näiteks meeste viljakuse ja lastesaamise teemadega tegelejad ei ole Eestis ühtlaselt jaotatud, aga Skype teel saavad kõik professionaalsele nõustamisele ligi. Nõustamise teenus toimib Skype teel kas videoga, ainult häälega või ainult kirjutades. Skype teel e-nõustamisteenust kasutades ei ole tehniliselt vaja teha muud, kui oma arvutisse, telefoni või tahvlisse Skype tasuta programm tõmmata.

Projektijuht Helen Kereme: „Hakkasime Skype teel seksuaaltervisealaseid teenuseid pakkuma, sest Skype on tasuta lahendus, mille abil saab patsient reaalajas videokaamerat ja mikrofoni kasutades oma arvutis, tahvelarvutis või nutitelefonis psühholoogilt või oma valitud eriarstilt nõu ja abi. Teenust töötasime välja eesmärgiga suurendada kättesaadavust kvaliteetsele seksuaaltervisealasele ja psühholoogilisele teenusele. Skype teenuse väljatöötamisel oleme suurt tähelepanu pööranud turvalisusele ja anonüümsusele. Nõustatav ei pea avaldama nõustajale oma nime ega muid isikuandmeid.“

Skype teel e-nõustamisel on palju eeliseid, see on personaalnesest saab reaalajas otsekontakti nõustajaga. E-nõustamise teenust kasutades võib jääda anonüümseks, sest oma nime ei pea avalikustama. Skype kasutades on teenus mugav ja kättesaadav, sest nõustamine saab toimuda näiteks oma kodus ja konsultatsioonile saamiseks ei pea pikalt järjekorras ootama.

E-nõustamisteenuse naistearst dr Kai Haldre sõnul on e-nõustamisteenuse eeliseks need olukorrad, kus kohale ei saa või ei soovi tulla, aga e-posti teel läheb vastamine liiga keeruliseks ja ajamahukaks. Skype teel saab käsitleda kõiki neid teemasid, kus arstil või nõustajal on võimatu anda ühest vastust ja teema eeldab diskussiooni, kus vastuseid võib olla rohkem kui üks. „Minu poole on pöördutud Skype teel enamasti viljatusega seotud proleemide osas. Mul on hea meel, et selle teenuse nüüd  Eesti Seksuaaltervise Liidus välja töötasime, sest muidu võib patsiendi Skype või telefoni kõne sattuda ajale, kui vastamiseks pole kõige sobivam hetk. E-nõustamisteenuse puhul saavad nii nõustaja kui patsient ennast eelnevalt ette valmistada ja aega varuda“, lisas ta.

E-nõustamisteenuse psühholoog Natalja Krassilnikova: „Skype nõustamine on hea ja kaasaegne tööriist situatsioonis, kus vahemaad on suured ja aeg kallis. Skype pakub hea lisavõimaluse luua kontakt psühholoogi ja kliendi vahel. Nii saab klienti aidata tema keerulisel eluperioodil, kus on raske teha valikuid või ei tea,
kuidas eesolevas situatsioonis käituda, samuti eneseregulatsiooni küsimuste korral, raskete suhtlemissituatsioonide või konfliktide puhul.“

Skype teel e-nõustamise teenuse kohta saab rohkem infot ja broneerida veebilehelt:
www.estl.ee/enõustamine

E-nõustamisteenus on tasuline ja maksab 15 eurot 20-minutiline sessioon. E-nõustamise teenuse tasude eest toetatakse noorte nõustamiskeskkonna www.amor.ee tööd. Amor.ee on Eesti Seksuaaltervise Liidu poolt loodud tasuta seksuaaltervisealane veebikeskkond, mis on mõeldud noortele naistele ja meestele vanuses kuni 25 aastat tasuta kasutamiseks.

E- nõustamisteenuse broneerimiseks on vajalik täita broneerimise tellimus, kus küsitakse järgmisi andmeid: nõustamisteenuse valdkond, aeg, sobiv nõustaja, nõustamise sessioonide arv ja Skype reaalajas kontakteerumise valik, Skype nimi, e-posti aadress, maakond ja probleemi lühikirjeldus.

E-nõustamisteenuse valmimist on rahastatud Norra toetustest 2009-2014 Rahvatervise programmis. Eestis on Rahvatervise programmi koordinaator Sotsiaalministeerium.
Nõustun