Kirjuta meile aadressile: estl@estl.ee

Eesti Seksuaaltervise Liidu algatusel valmib seksuaal- ja reproduktiivtervise valdkonna arengudokument. Eesti Seksuaaltervise Liidu algatusel ja Kodanikuühiskonna Sihtkapitali toetusel toimus 5.12.2012 seksuaal- ja reproduktiivtervise valdkonna aktuaalsete teemade arutelu, mille tulemusena valmib valdkondlik arengudokument.  Arutelul osalesid erinevad organisatsioonid ja inimesed, kelle südameasjaks on seksuaal- ja reproduktiivtervise ning -õiguste edendamine Eestis.
Arutelul tegid ülevaate hetkeolukorrast Eestis, ootustest valitud suundadele ning võimalikest lahendustest Eesti Seksuaaltervise Liidu liikmed Kai Haldre ja Kai Part. Arutelul toetust leidnud suunad saavad kirjeldatud 2013. a. esimesel poolel valmivas arengudokumendis.
„Eestis õpetatakse seksuaalharidust laia teemaderingiga ja inimest kui tervikut arvestava õpetusena inimeseõpetuse aine raames. Meil on väga kaasaegne inimeseõpetuse ainekava, sest see vastab oma sisult Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa seksuaalhariduse standarditele.“ ütles Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse liige Kai Part.
Viimasel kümnendil on valminud ka kvaliteetset seksuaalhariduslikku õppematerjali. Probleemiks on õpetajate tasuta täiendkoolitus ja seksuaalharidusealaseid koolitusi napib just vene kogukonna koolidele. 2011. aastal UNESCO poolt Eestis läbiviidud maailmas ainulaadne uuring näitas, et ka majanduslikus mõttes tasub riiklikul tasemel panustada seksuaalkasvatuse läbiviimisse ja õpetajate täiendõppesse, sest see annab tuntavat kulude kokkuhoidu tulevikus. Nimelt selgus, et Eesti koolides läbiviidav seksuaalharidus on väga kulutõhus – selle abil ärahoitavate HIV juhtude ja soovimatute rasedustega seonduvad kulud on mitukümmend korda suuremad kui seksuaalhariduse juurutamise ja elluviimise kulud.
Eesti noorte nõustamiskeskusi on Maailma Terviseorganisatsioon tunnustatud kui kvaliteetset ja noortesõbralikku teenust pakkuvat võrgustikku, mis pakub kuni 25aastastele noortele haigekassa rahastusel tasuta seksuaaltervisealast nõustamist, testimist ja abi. Noortesõbralike nõustamisteenistuste vajalikkusele pööratakse maailmas üha enam rõhku ja on juba ka uuringuid, mis tõestavad taoliste teenuste efektiivsust.
„On väga oluline, et nii seksuaalharidus kui noorte nõustamiskeskused oleksid järjepidevalt rahastatud ka majanduslanguste ajal ja sellealane töö oleks pidev. Soome kogemus 1990ndate lõpust näitas, et kooli seksuaalhariduse kärpimisel tõusid koheselt teismeliste abordinäitajad.“ lisas Kai Part.
Arengudokumendi valmimist toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital eestkoste taotlusvooru raames.
Eesti Seksuaaltervise Liit (ESTL) alustas oma tööd 1994. aastal Eesti Pereplaneerimise Liidu nime all, 2005. aastast alates on organisatsiooni nimeks Eesti Seksuaaltervise Liit. Alates 1995. aastast on ESTL Rahvusvahelise Pereplaneerimise Föderatsiooni (IPPF) liige. Eesti Seksuaaltervise Liidu missioon on kõikide inimeste seksuaal- ja reproduktiivtervise edendamine ning seksuaalsete ja reproduktiivsete õiguste kaitsmine Eestis, seksuaaltervise kohta informatsiooni ja heatasemeliste teenuste kättesaadavuse tagamine.

Eesti Seksuaaltervise Liit
Mardi 3 | 10145 Tallinn |estl@estl.ee